(24-01-2023)

Puszki historycznie

Pierwsze puszki do napojów zostały opracowane na początku lat 30-tych w USA. Projekt oparto o rozwiązania stosowane w puszkach żywnościowych produkowanych na potrzeby wojska. Puszkową palmę pierwszeństwa dzierży Browar Gottfried Krueger z siedzibą w Newark(New Jersey). Właśnie ten zakład dokładnie 24 stycznia 1935 roku po raz pierwszy wprowadził na rynek 2000 sztuk puszek z piwamia „Krueger’s Finest Beer” oraz „Krueger’s Cream Ale” w puszkach. Były to trzyczęściowe puszki stalowe, współcześnie  kojarzące się nam bardziej z puszkami do żywności.

Rok później rozpoczęto sprzedaż piwa w puszkach również na rynku europejskim. Pierwszym browarem, który sprzedawał swoje piwo w tej formie poza USA był Felinfoel Brauerei z Walii. W 1937 roku w Wielkiej Brytanii funkcjonowały już 23 browary, które oferowały na rynku aż 40 różnych marek piwa w puszkach.

W latach 50- i 60-tych puszki napojowe składały się z trzech wykonanych ze stali części: lutowanego korpusu, denka oraz pokrywki. Pierwsza całkowicie aluminiowa dwuczęściowa puszka pojawiła się w obrocie handlowym w 1964 roku. Początkowo puszki trzeba było otwierać za pomocą narzędzia. Dopiero 1975 rok przyniósł rozwiązanie stosowane do dziś  – trwałe połączenie kluczyka z wieczkiem, bez potrzeby całkowitego odrywania w czasie otwierania. Odrywane wieczko wykonane z aluminium było ważnym udogodnieniem.

Kolejne lata przynosiły innowacje, wpływające zarówno na wygodę użytkowania jak i estetykę opakowania. Miłośnicy piw z azotem w  1986 roku doczekali się pierwszych linii rozlewniczeych pozwalających  na zastosowanie „nitro”. Pierwsze puszki „embosowane”, czyli posiadające wyczuwalne w dotyku tłoczenia wprowadzono na rynek w 1998 roku. W 2009 roku do obrotu komercyjnego weszły puszki z  wieczkami umożliwiającymi wielokrotne otwieranie i zamykanie, jednak to rozwiązania nie upowszechniło się w Polsce. Bezustannie trwają prace badawczo-rozwojowe nad kolejnymi innowacjami.

 Puszki napojowe należą do opakowań najlepiej nadających się do recyklingu – zarówno aluminium jak i stal to materiały permanentne, co oznacza, ze można je przetwarzać w nieskończoność bez utraty wartości materiału. Puszka aluminiowa oddana do recyklingu już po 60 dniach może otrzymać nowe życie i powrócić na sklepowe półki.

Najważniejszym aktualnie trendem jest odchodzenie od stali na rzecz aluminium. Z tego materiału wykonywanych jest obecnie blisko 90% wszystkich wytwarzanych na świecie puszek do napojów.

###

Kontakt dla mediów:

Jacek Wodzisławski, Prezes
Fundacja RECAL
Email: jacek.wodzislawski@recal.pl
Tel.: (+48) 605 100 390

Adrianna Piórkowska, Senior Account Executive
Fleishman-Hillard
Email: adrianna.piorkowska@fleishmaneurope.com
Tel.: (+48) 605 860 960